Welke verschillende barbecues zijn er?

Wat is een barbecue nou eigenlijk?

Een barbecue (afgekort BBQ of bbq; vaak foutief als “barbeque” geschreven) is een apparaat waarmee etenswaren gegaard worden. Wanneer het vlees gaard door de directe straling van de hittebron (sneller en met een hogere temperaturen) dan spreekt men van grillen en wanneer het vlees gaard door indirecte warmte (langzaam en met lagere temperaturen) dan spreekt men van roken. Wanneer er op de barbecue alleen gerookt kan worden dan wordt er ook wel gesproken van een rookoven, roker of een smoker.

Welke soorten barbecues zijn er?

Zoals eerder aangegeven zijn er twee methodes: grillen en roken. Vervolgens zijn er verschillende types die zich onderscheiden door de verschillende warmtebronnen.

  • Elektrische barbecue een elektrische barbecue is een verwarmingselement onder een rooster. Het element is eigenlijk een kortsluiting van de stroom waardoor het element warm wordt. Het voordeel van deze soort is dat het snel warm is en dat de temperatuur eenvoudig te regelen is.
  • Houtskoolbarbecue de houtskoolbarbecue haalt de warmte uit de verbranding van hout. Houtskool is namelijk (gedeeltelijk) verbrand hout. Houtskool is een gelijkmatiger stof en het brand beter. Chemisch gezien komt houtskool het dichtst bij steenkool. Voordeel van houtskoolbarbecue is dat het de typische barbecue smaak krijgt. Houdt er wel rekening mee dat het aansteken langer duurt en het rookt vaak meer.
  • Gasbarbecue de gasbarbecue haalt de warmte uit butaan of propaan. Het vloeibare butaan of propaan verdampt zodra de druk weg valt waarna het goed brand. De gasbarbecue wordt dikwijls gebruikt met een grillplaat of met lava stenen waardoor de warmte gelijkmatiger verdeeld wordt en de smaak verbeterd. Het voordeel van de gasbarbecue is wederom de snelheid.
  • Rookoven of smoker op hout de rookoven haalt de warmte uit het hout. Het voordeel van het gebruik van hout is dat deze langzame kookmethode en het soort hout heeft effect op de smaak van het gerecht. Het garen duurt wel even maar het eindresultaat is het wachten (meestal) wel waard.

Als u opmerkingen of tips heeft dan graag even een bericht.

Onze roosters zijn geschikt voor alle soorten barbecues. Kijk snel in de winkel voor onze soorten roosters.